НАЧИНАЕЩИ - ХИДРОПОНИКА

осветление, инструкции и тн.

НАЧИНАЕЩИ - ХИДРОПОНИКА

Мнениеот ЗеленотоЧовече » 02 Сеп 2009, 23:17

ПРЕДИМСТВАТА НА ХИДРОПОНИКАТА
Изображение

Разстенията получават всички хранителни вещества, които са им нужни. Готови са за жътвата много по рано. За пример се взимат семана от един и същ вид и резултата е много добър. Растението гледано в почва е готово за жътва след 7-мата седмица а другото след 4-тата, също така е развило по малка коренова система, което позволява да се гледат повече растения на квадратен метър. Продуктивността се е овеличила с три пъти. Без почва означава и без всички болести и паразити, които се раждат и живаеят там. Все още без имунизация от болестите по въздуха но за това се препоръчват чемикали ( пестициди ).
Хидропониката спестйва вода и ьранителни добавки. Първата мисъл на човек, когато чуе "хидро" е много вода. Грешно. При гледането в почва растението използва едва 10% от водата а другата част 90% се оттича, попива в дренажа и се изпарява. При хидро растението поема 75% от водата ( вклучващо хранителни добавки и торове ).
Хидропониката прави отглеждането лесно. Няма ръчно поливане, няма коренища, няма копаене и растенията се преместват лесно. Хирдопониката е идеална за гледане в градски условия. Произвежда по-големи обеми, ускорява процеса на развитие, по-близо е до пазара, намалява драстично разходите на гроувъра.

Вкус.

Супермаркетите по света продават главно продукти гледани в огромни хидропонни системи. Тези продукти се продават като висококачествена храна и понякога превъзхождат продуктите гледани в парници. Наи добрите ягоди във Въликобритания се гледат в хидропоника. Те се произвеждат в Западна Шотландия.

Няма лимит, няма колко, кога, как и т.н. можеш да отгледаш. Сезона е неизчерпаем ( постояннен ), жизнения цикъл напълно контролируем, количествата известни ( индоор отглеждане с СО2 и контролирана светлина, ПХ и хранителна устоичивост ).

Скрито отглеждане ( подземно )

Когато се отглеждат растения, които по една или друга причина желаете да запазите в таина хидропониката ви помага това да стане лесно. Хидропониката може практично да бъде използвана в дома ви. Няма почва, практична за използване и дори според мен и много по стилно иглеждаща система, която прави отглеждането на растенията лишено от някои от наи често срещаните проблеми.

Изработка на хидропоника в домашни условия

Материали

Плосък съд (по-дълбока тава примерно), плоскост от пластмаса малко надвишаваща размерите на съда. Да може да го покрива като капак. Един лист минерална вата с размер около 20 на 20 см - това е строителен материал, намира се лесно и е евтино. Помпичка за аквариум. Течен тор или както там се викат тия разтвори за поливане.

Метод

Плоскоста се дупчи равномерно през няколко сантиметра с бургия 10-11 мм. Минералната вата се реже на правоъгълничета с размер 2 на 3 см (ако листа е дебел около 1 см.). Трябва да се внимава посоката на влакната да е успоредна на късата страна, но това не е фатално. Правоъгълничетата се навиват на тръбичка по дългата страна (влакната стават по-дължината на тръбичката). Тръбичките (по скоро снопче) от минерална вата се пъхат в дупките на разпробитата плоскост, като се оставят да стърчат повече от 2/3 от долния край и по-малко от 1/3 от горния край на плоскоста. Тавата се пълни почти до горе с воден разтвор на течния тор в предписаната концентрация. Захлупва с плоскоста с напъханите тръбички от минерална вата, така че ватата да се мокри от разтвора. Течноста веднага се подема нагоре и горната част на снопчетата от вата се овлажнява за секунди.
Сега взимате пликчето със семенцата и поставяте по няколко семенца върху всяко снопче. Цялата конструкция се прибира на топло (поне 22 С), влажно и ТЪМНО място за 3-4 дена. След тия няколко дена трябва да почнат да покълват семената. Тогава ги изкарвата на топло и много светло място. Слага се и помпичката за аквариум да аерира течноста, защото иначе започва гниене. Сменяте разтвора всяка седмица.
Това е. Сложно е малко.
Още по добре е ако намерите начин до поникването и няколко дена след това да поддържате много влажна атмосфера. Примерно като сложите тавата в по-голяма тава и я захлупите със стъкло. Първите 3-4 дена стъклото се покрива с нещо непропускащо светлина, после се открива. След седмица, когато растенията са вече добре развити, може да се махне стъклото напълно.

Идеята на цялата тази работа е, че растенията растат най-добре в течна хранителна среда, където всичко им е наготово. В почвата трябва да се борят зе всяка молекула. По този начин се получават растения няколко пъти по големи и по-добре развита от тези в нормални условия.
Изображение
Аватар
ЗеленотоЧовече
Администратор
Администратор
 
Мнения: 172
Регистриран на: 02 Сеп 2009, 20:32
Местоположение: UpperGhettoJamaica

Re: НАЧИНАЕЩИ - ХИДРОПОНИКА

Мнениеот AlioShata » 11 Апр 2013, 13:37

Много хубав гилд за направи си сам , само едно нещо не ми се изясни - след като покълнат , как се развива растението в тези малки снопчета , къде ще са му корените ?
Аватар
AlioShata
Редовен
Редовен
 
Мнения: 6
Регистриран на: 07 Апр 2013, 16:59


Назад към Гроубокс

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron